‘De dementie van Jet en Harrie’  in de Reggehof

Theatervoorstelling  ‘De dementie van Jet en Harrie’  in de Reggehof

De theatergroep Ervarea, bestaande uit vier personen, toonde in de Reggehof in september j.l. de voorstelling; ‘de dementie van Jet en Harrie’.

Voor belangstellenden, zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers. Ook de Franje vrijwilligers waren uitgenodigd.

Jet en Harrie zijn een echtpaar die van hun pensioentijd willen genieten. De vrouw wordt langzaam vergeetachtig, herinnert zich afspraken niet en kan op een gegeven moment de weg naar huis niet meer vinden en vraagt iemand in de zaal waar ze woont. Die persoon begeleidt haar naar het podium.

Heel verduidelijkend en verhelderend waren de tekst stukjes tussendoor van een speler, met weetjes en tips over dementie en omgang met dementerenden.
Jet’s cognitieve vermogen liet het steeds meer afweten. Heel sneu in de voorstelling om te zien. We zagen dat dementie c.q. Alzheimer een persoon totaal kan veranderen van gedrag en persoonlijkheid. Ook voor haar partner Harrie, die haar van alle kanten probeerde te helpen en te ondersteunen, werd het steeds zwaarder. Toen het thuis niet meer ging werd Jet opgenomen in een verpleeghuis, waar Harrie haar dagelijks bezoekt. Jet krijgt daar 24 uurs zorg in een voor haar veilige omgeving.

Wel jammer dat er momenteel weinig woonvormen in de “Hof van Twente” zijn waar een persoon met Alzheimer kan samenwonen met zijn of haar partner.

De voorstelling is voor iedereen een aanrader, mocht de mogelijkheid zich voordoen, dit theaterstuk te bezoeken. Zeer leerzaam voor iedereen!